Detta brev skickades till ägaren av Installationsproffsen på Ynglingagatan i Stockholm. Eftersom firman inte på något sätt har besvarat brevet eller kontaktat mig med någon som helst förklaring, och jag, av vad som framgår nedan, inte kan rekommendera firmans arbete, väljer jag att publicera mitt brev till firman som ett öppet brev. Läs själva och tag varning!

 

Lars W. [efternamnet döljt för närvarande]
LEW Installationsproffset
Ynglingagatan 19
113 47 STOCKHOLM

Tisdag den 2:a augusti, 2011

 

Den 31:a maj 2011 anlitade jag er för att installera en dockningsstation till mitt GPS-system på min motorcykel. Installationen utfördes inte enligt anvisningarna. På grund av detta var det nära att GPS-sladden började brinna, och jag och min passagerare försattes i livsfara på motorvägen i Nederländerna.

Dockningsstationen hade jag redan satt ihop och, som jag angav när jag beställde tjänsten, var det enda som jag behövde hjälp med var att montera dockningsstationen på motorcykeln. Jag förklarade då att jag visserligen kunde installera den själv, men jag hade inte tid. Jag anlitade er för att utföra en korrekt installation, som specificerat nedan:

  1. plocka bort motorcykelns bränsletank
  2. fästa dockningsstationen på styret
  3. fästa kablarna mot ramen på motorcykeln (längs med befintliga kabeldragningar)
  4. koppla kablarna till batteriet nära bakhjulet
  5. stoppa in högtalar- och mikrofonkontakterna i verktygsfacket

Vad ni gjorde i stället var att fästa dockningsstationen på styret dra kabeln längs med sidan av bränsletanken (utan att demontera den först för att komma åt ramen) och koppla kabeln till batteriet via en sidoöppning. Denna försumliga installering kan knappast ha tagit mer än fem minuter, och definitivt inte över en timme, vilket var den arbetstid som ni debiterade (845 kronor). Att ni drog kabeln längs med tanken gick inte att upptäcka med blotta ögat, utan skulle ha visat sig först nästa gång motorcykeln servades – eller, som blev fallet, i samband med att er felaktiga installering orsakade skador. Er försumliga installering var nära att orsaka en olycka och kosta mig och min passagerare livet.

När jag körde i hög hastighet på en motorväg i Nederländerna gjorde värmen från motorn att kabeln lossnade från sidan av tanken och föll ner på motorn där den började smälta. Mitt högra knä fastnade i kabeln som nu var löss. Detta försvårade manövreringen av motorcykeln betänkligt eftersom jag inte längre kunde få ner foten. Innan jag lyckats stanna var vi nära att bli påkörda av flera bilar. Jag gjorde en nödlagning så att vi skulle hinna med en förbokad färja till England. Väl framme i England var vi tvungna att lämna in motorcykeln på en verkstad innan vi kunde fortsätta vår planerade rundresa i Europa. Detta innebar en merkostnad på sammanlagt runt 5 500 kronor för verkstad, ombokningar, förseningar mm.

Jag har bildbevis på er ”installering” samt ett intyg från en diplomerad verkstadstekniker i England. Jag skulle nöja mig med en återbetalning av hela beloppet på 845 kronor för det icke-arbete ni utfört (kontonummer nedan). Om jag inte erhållit någon återbetalning per den 12 augusti kommer jag att [gå vidare med ärendet för så här får det inte gå till].

Zak Keith

 

Installationsproffsen har sedan starten 1990 monterat tusentals bilstereo, billarm, högtalare, spårsändare, alkolås, immobilizers m.m. Vi är auktoriserade att montera larm, alkolås, imomilizer samt spårsändare. Vi finns vid Norrtull på Ynglingagatan 19, 5 minuters gångväg från Odenplans tunnelbana.”

“Försäljning och installation av bilradio, bilstereo och billarm. Biltele”